Chocolade lavacake met aardbei

Benodigdheden:

200 gr pure chocola
25 gr roomboter + extra om in te vetten
1 vanillestokje
100 gr rietsuiker + 50 gr
3 eieren
25 gr bloem
zout
1 bol stemgember
250 gr aardbeien (of fruit van het seizoen)

Keukenaccessoires:

Pan, kom, mixer, zeef, soufflé of muffin vormpjes.

Bereidingswijze:

Verwarm de conventionele oven voor op 200 ºC.
Breek de chocola in een kom en smelt met de boter boven een pan kokend water.
Snijd het vanillestokje open, schraap het merg eruit en meng met suiker.
Klop de eieren met de suiker luchtig.
Zeef de bloem met een snuf zout boven het eimengsel en schep voorzichtig door elkaar.
Snijd de gember fijn.
Spatel de gember met een deel van de gesmolten chocola door het eimengsel.
Voeg de rest van de chocola toe en meng luchtig tot een homogene massa.

Vet de vormpjes in en bedek de binnenkant met de rest van de suiker.
Verdeel het beslag over de vormpjes en zet koud weg.

Bak de cakejes op een rooster in 10 minuten zodat de buitenkant knapperig is, maar de
binnenkant nog vloeibaar.

Neem de lava cakejes uit oven en serveer in de vorm of keer om op een bord.
Lekker met seizoensfruit zoals verse aarbeien.

TIP

Klop voorzichtig op de bovenkant van het cakeje of deze stevig aanvoelt.
Zo niet, nog even laten garen. Niet in de cakejes prikken!
Bestrijk de vorm met een kwast met boter van onder naar boven. Dit zorgt voor een mooi hoog rijzend cakeje.
De suiker in de bakvorm helpt bij het ‘lossen’ van de warme cake uit de vorm. Keer het cakeje om op een bord en laat 30 seconden staan. Til de vorm op en serveer direct.
Aardbeien en ander fruit kan worden gedroogd in de Sudderoven.
Leg het fruit met de snijkant boven op een met bakpapier bekleedde bakplaat gedurende
6 tot 8 uur tot droog krokant.
Gedroogd fruit is lekker bij desserts of in muesli.
In een afgesloten bakje kan dit droog en koel ongeveer 2 weken worden bewaard.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search