Overheerlijke oven gerookte zalm met steranijs

Benodigdheden:

5 Jeneverbessen

1 Steranijs

75 gr Grof zeezout

50 gr (Riet)suiker

800 gr Zalmzijde (met huid)

Keukenaccessoires:

Rookzak, vershoudfolie, ovenschaal, keukenpapier.

Bereidingswijze:

Plet de jeneverbessen en hak grof met de steranijs. Meng dit in een kom met het grove zeezout en suiker. Leg de zalm op de huidzijde op vershoudfolie en wrijf royaal in met het zoutmengsel. Pak de vis in met folie en laat op een schaal enkele uren pekelen in de koelkast.

Verwijder het folie en spoel de zalm onder koud stromend water schoon. Dep goed droog met keukenpapier. Laat de vis op keukenpapier buiten de koelkast 30 minuten op kamertemperatuur komen.

Zet ondertussen de sudderoven aan.

Leg de filet op de huidzijde in een rookzak. Rol de opening dicht en vouw de hoeken dubbel. Plaats de rookzak 60 minuten op een ovenschaal in de sudderoven.

Door de vaste lage temperatuur van de sudderoven wordt de vis in de eerste 30 minuten geleidelijk tot 60°C verwarmd en de volgende 30 minuten tot 80°C. De exacte rooktijd hangt af van de grootte, dikte en het gewicht van de vis.

Neem de schaal met rookzak uit de oven en laat deze ongeopend 10 minuten rusten. Snijd de bovenzijde van de zak open en laat de hete stoom ontsnappen.
Vouw het folie weg en serveer de zalm lauwwarm of koud.

*Let op: de rookzak heeft een ‘onder’ en ‘boven’kant. Keer deze niet voor, tijdens of na het roken.

* Vul de rookzak tot maximaal tweederde voor het beste resultaat.

* Garnituren zoals groente of aardappelschijfjes kunnen voor het roken aan de rookzak worden toegevoegd.

* De rookzak is voor eenmalig gebruik.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search