Vijgen merengue met honing en pistache

Benodigdheden:

5 Eieren
300 gr Witte basterdsuiker
100 gr Pistachenoten
1 el Rozenwater
8 Verse vijgen
300gr Griekse yoghurt
4 el Honing

Keukenaccessoires:

Kom, kommetje, mixer, spatel, bakplaat, bakpapier.

Bereidingswijze:

Verwarm de 3D heteluchtoven op 100°C.
Splits de eieren boven een vetvrije kom. (De dooier wordt niet gebruikt).
Klop met een mixer het eiwit eerst rustig luchtig en daarna op vol vermogen stevig. Voeg de suiker toe en klop de eiwitten tot alle suiker is opgelost en stevige, glanzende pieken ontstaan.
Hak de helft van de pistachenoten fijn. Meng daarvan de helft, samen met het rozenwater door de eiwitten. Spatel voorzichtig door zodat het mengsel luchtig blijft. Schep het mengsel in een cirkel op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak met de spatel een kuil in het midden van de cirkel. Bestrooi de rand met de rest van de fijngehakte pistachenoten en bak gedurende 2 uur in het midden van de oven.Laat afkoelen op een rooster. Snijd de vijgen in kwarten en hak de pistachenoten grof. Spatel de Griekse yoghurt over het midden van de meringue en garneer met vijgen, pistache en overgiet royaal met honing.

TIP

De juiste verhouding is 2 :1 (60 gr suiker op 30 gr eiwit (= 1 M eiwit).
Basterdsuiker heeft een fijne structuur en lost daardoor makkelijk op.
Voeg de suiker niet te vroeg toe: mix de eiwitten eerst stevig voor het beste resultaat.
Controleer tussen duim en wijsvinger of alle suiker in het eiwit is opgelost.
Wanneer de meringue gaar is voelt de bodem stevig aan en komt gemakkelijk los van het bakpapier.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search