Wereldse flammkuchen met groentes en kruiden

Benodigdheden:

Deeg
½ Zakje gist
150 ml Water (lauwwarm)
1 tl Rietsuiker
250 gr (Spelt)bloem
1 tl Zout
3 el Olijfolie

Topping
250 gr Cherrytomaten (aan de tak)
200 g Kikkererwten (blik)
1 el Tahin
1 Knoflookteentje
2 el Sesamzaad
½ bosje Peterselie
8 el Olijfolie
1 Citroen (rasp en sap)
1 tl Komijn
½ tl Cayennepeper
1 tl Gerookte paprikapoeder
Peper en zout
100 gr Serranoham

Keukenaccessoires:

Kom, zeef, keukenmachine, pizzaplaat Emile Henry

Bereidingswijze:

Los het gist op in een kommetje met 50 ml lauwwarm water en suiker.
Zeef de bloem met zout in een ruime kom. Maak een kuiltje in het midden en schenk hierin het water met gist. Schenk de rest van het water erbij en meng goed. Voeg de olie in delen toe. Kneed tot een samenhangend deeg. Vouw het deeg steeds opnieuw dubbel tot een soepele elastische bal ontstaat. (Ongeveer 10 minuten.) Laat de deegbal afgedekt in een kom een uur rijzen, op een warme plek.
Verwarm de conventionele oven op 240 graden. Leg de tomaten aan de tak op een bakplaat en pof ze 10 minuten in de oven.
Spoel de kikkererwten en laat uitlekken in een zeef. Maal ze in de keukenmachine fijn met de tahin, knoflook, het sesamzaad, peterselie en olijfolie. Rasp de halve citroen en voeg dit samen met 3 eetlepels citroensap toe. Maak de humus op smaak met peper en zout.
Verdeel het deeg in 1 grote of 4 kleinere porties. Bestuif de pizzaplaat met bloem en rol het pizzadeeg zo dun mogelijk uit. Bekleed het deeg, behalve de randen met de humus. Bak de flammkuchen in ca. 12 minuten knapperig bruin in de oven. Garneer met rauwe ham en gepofte tomaat.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search